Δερματοχειρουργική με laser

Η δερματοχειρουργική με laser αποτελεί μια σύγχρονη μέθοδο μέσω της οποίας αντιμετωπίζονται άμεσα και αναίμακτα πολλές από τις παθήσεις του δέρματος.

Τι είναι η Δερματοχειρουργική;

Είναι ο τομέας της Χειρουργικής, ο οποίος ασχολείται με την αντιμετώπιση παθήσεων του δέρματος. Οι παθήσεις αυτές μπορεί να είναι τόσο καλοήθεις όσο και κακοήθεις. Οι σπίλοι (ελιές), τα κονδυλώματα, τα θηλώματα και οι σμηγματογόνες κύστες είναι μερικά παραδείγματα από καλοήθεις παθήσεις.

 Αντίθετα, το μελάνωμα, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα ή το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι κακοήθεις. H εξέλιξη της δερματοχειρουργικής τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαία, συμβάλλοντας στην άμεση και ανώδυνη αντιμετώπιση καλοηθών αλλά και κακοηθών παθήσεων του δέρματος.

Τι προσφέρει το Laser;

Με την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στη χειρουργική άρχισε να γίνεται λόγος για τις λεγόμενες ανώδυνες και αναίμακτες μεθόδους. Το Laser διοξειδίου (CO2 Laser) ουσιαστικά αντικαθιστά το νυστέρι.

Προσφέρει πολύ εστιασμένη εφαρμογή της ενέργειας, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ακρίβεια κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ενώ παράλληλα καυτηριάζει τους ιστούς. Το πρακτικό κέρδος των ασθενών είναι η ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία και η πολύ καλή αιμόσταση. Μόλις αφαιρεθεί η βλάβη, τότε αποστέλλεται για ιστοπαθολογική εξέταση σε σε παθολογοανατομικό εργαστήριο.

 

Μπορούν όλες οι παθήσεις να αντιμετωπιστούν με Laser;

Η απάντηση είναι όχι. Το Laser είναι ένα εργαλείο και ως τέτοιο, εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που έχει χρήση. Κατά την κρίση των χειρουργών μπορεί να εφαρμοστεί είτε καθ’ όλη τη διάρκεια μίας επέμβασης ή μόνο σε κάποια φάση αυτής.

Πιο συγκεκριμένα μπορεί να εφαρμοστεί τόσο για να γίνει μία πλήρης αφαίρεση ενός μορφώματος (μίας κύστης) ή να χρησιμοποιηθεί μόνο για καυτηριασμό και αιμόσταση.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι τα Θηλώματα, τα οποία μπορούν να καυτηριαστούν εξ ολοκλήρου με το laser. Στις περιπτώσεις, αντίθετα, όπου υπάρχει υποψία μελανώματος δεν είναι ασφαλής η χρήση καυτηριασμού. Η επιλογή του πότε, πού και πώς θα εφαρμοστεί το laser έχει να κάνει κυρίως με την πάθηση.

 

Δερματοχειρουργική με Laser: Πόσο πονάει η επέμβαση;

Όλες οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία, πράγμα που τις καθιστά απόλυτα ανώδυνες. Η τοπική αναισθησία μπορεί να προκαλέσει ένα αίσθημα καύσου (καψίματος) για λίγα δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της. Το Laser καυτηριάζει τους ιστούς, άρα και τις νευρικές απολήξεις που προκαλούν μετεγχειρητικό πόνο. Έτσι, επιτυγχάνεται η ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο.

Μετά τη δερματοχειρουργική με Laser γίνονται ράμματα;

Εξαρτάται από την πάθηση. Όταν αφαιρεθεί ένα δερματικό μόρφωμα, όπως για παράδειγμα ένα λίπωμα, ενδέχεται να αφήσει μεγάλο κενό. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να γίνουν ράμματα.

Όταν, αντιθέτως, καυτηριάζεται κάποια βλάβη, όπως είναι τα περιπρωκτικά κονδυλώματα, τότε δε χρειάζονται ράμματα. Σε κάθε περίπτωση μία χειρουργική πράξη αφήνει πάντα κάποιο τραύμα. Ανάλογα με τον τύπο του τραύματος, το μέγεθος και τη θέση θα χρειαστεί κάποια περιποίηση, ακόμα και εάν έχει προηγηθεί επέμβαση με Laser. Τις κατάλληλες οδηγίες για τη μετεγχειρητική πορεία, τις λαμβάνουν οι ασθενείς άμεσα μετά την επέμβαση. Πάντως μέχρι την πλήρη αποθεραπεία του, ο ασθενής παρακολουθείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Εάν αντιμετωπίζετε κάποια πάθηση του δέρματος, επικοινωνήστε άμεσα με τον έμπειρο Γενικό Χειρουργό Παπαϊωάννου Χρήστο. Ο ιατρός αντιμετωπίζει όλες τις δερματολογικές παθήσεις εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες.