Κύστη Κόκκυγος
Η Κύστη Κόκκυγος, ή αλλιώς τριχοφωλεϊκό συρίγγιο ιεροκοκκυγικής, είναι η πάθηση, κατά την οποία δημιουργείται μία κύστη στην περιοχή του κόκκυγα. Η μελέτη της έχει τις ρίζες της στο 19ο αιώνα, (Hodges 1880).
Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Buie (1940) ονόμασε την πάθηση “Νόσο του οδηγού Jeep” (Jeep driver’s disease) λόγω της συχνής εμφάνισης σε αυτή την ομάδα ανθρώπων και πρότεινε σα θεραπευτική αντιμετώπιση την μαρσιποποίηση.
Τα συμπτώματα ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή. Στην οξεία υπάρχει έντονος πόνος και οίδηματος στην περιοχή. Στις χρόνιες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι πολύ ήπια ή ακόμη και ανύπαρκτα.
Συνήθως αυτά περιλαμβάνουν ήπια ενόχληση στην περιοχή ή απλή έκκριση υγρού. Συχνή κλινική εικόνα είναι ένα ή περισσότερα στόμια στο δέρμα, με ή χωρίς έκκριση υγρού. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα βρίσκουμε τρίχες οι οποίες προεξέχουν από τα στόμια αυτά.
Η αντιμετώπιση είναι μόνο χειρουργική. Ανεξάρτητα από την μέθοδο που θα επιλεχθεί, δυστυχώς είναι αδύνατος ο αποκλεισμός της πιθανότητας υποτροπής. Οι μέθοδοι ποικίλουν από το κλασικό “ανοικτό” χειρουργείο μέχρι τη χρήση Laser.
Φυσικά το ανοικτό χειρουργείο αφήνει μεγαλύτερο τραύμα σε σχέση με το laser. Αυτό συνεπάγεται και πιο απαιτητική καθημερινή περιποίηση. Ανάλογα με την έκταση και τη βαρύτητα της νόσου επιλέγεται και η αντίστοιχη μέθοδος ή ακόμα και συνδυασμός αυτών. Στην απόφαση αυτή λαμβάνουμε πάντα υπ’ όψιν τους/τις ασθενείς, τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, όπως επαγγελματικές ή οικογενειακές υποχρεώσεις, σε σχέση με τον προβλεπόμενο χρόνο αποκατάστασης και τη ανάγκη για καθημερινές αλλαγές.
Μετεγχειρητικά δεν εμφανίζεται σοβαρός πόνος. Έγκειται στην επιλογή τεχνικής και στη φιλοσοφία του χειρουργού το πως θα χειριστεί τον πόνο αυτό.
Ο χρόνος επούλωσης αλλάζει ανάλογα με την έκταση της πάθησης και τη επιλεχθείσα μέθοδο. Όσο πιο μεγάλο ή σύνθετο είναι το πρόβλημα, τόσο μεγαλύτερο μπορεί να είναι το τραύμα, άρα και το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την επούλωση.
Αν συγκρίνουμε μία μικρή κύστη με ένα συρίγγιο που αντιμετωπίζεται με laser και μία μεγάλη με πολλάπλά συρίγγια η οποία αντιμετωπίζεται ανοικτά, θα δούμε ότι ο χρόνος αποκατάστασης της δεύτερης μπορεί να είναι μέχρι και διπλάσιος. Φυσικά δεν είναι πάντα απαραίτητο να περιμένουμε την πλήρη επούλωση ώστε να επανέλθουν οι ασθενείς στην καθημερινότητά τους.
Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut