Απολίνωση αιμορροΐδων με ελαστικό δακτύλιο (Barron/RBL)

H αιμορροϊδοπάθεια είναι μία πολύ συνηθισμένη πάθηση, η οποία ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους. Τα αίτια που προκαλλούν τις αιμορροΐδες ποικίλλουν, αλλά κατά κύριο λόγο πρόκειται για συνήθειες ζωής και διατροφής. Λόγω του ότι πρόκειται για μία ευαίσθητη περιοχή, οι ασθενείς δεν επισκέπτονται εύκολα ιατρό.

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα στην αντιμετώπιση των αιμορροΐδων, είναι η αντιμετώπιση των παραγόντων που προκαλλούν ή επιδεινώνουν την πάθηση. Οι ασθενείς, λοιπόν, καλούνται αρχικά να προσαρμόσουν τη διατροφή τους. Πικάντικες τροφές, για παράδειγμα, θα πρέπει να αποφεύγονται. Επίσης η καθημερινή διατροφή θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν ισορροπημένη και να αποφεύγονται τροφές οι οποίες είναι γνωστό ότι προκαλλούν δυσκοιλιότητα.

Στη συνέχεια θα πρέπει να προσαρμοστούν και οι συνήθειες των επισκέψεων στην τουαλέτα. Ως βασικό κανόνα θα πρέπει να έχει κανείς κατά νου, το ότι ο χρόνος παραμονής στην τουαλέτα συνιστάται να είναι μόλις μερικά λεπτά. Σε περίπτωση που η απόπειρα για κένωση δεν είναι επιτυχής, ο/η ασθενής θα πρέπει να σηκώνεται και να επαναλαμβάνει την προσπάθεια όταν νιώσει ξανά την αίσθηση για αφόδευση. Η παραμονή για παραπάνω από πέντε λεπτά, καθώς επίσης και η έντονη και βεβιασμένη προσπάθεια για προώθηση εντερικού περιεχομένου είναι αιτιολογικοί παράγοντες για εμφάνιση των αιμορροΐδων. Τέλος, μετά την κένωση η καθαριότητα θα πρέπει να γίνεται με πλύσιμο της περιοχής και όχι με χαρτί υγείας.

Όταν οι αιμορροΐδες είναι σε έξαρση, αλλά είναι ακόμη στα αρχικά στάδια, μπορεί να αντιμετωπιστούν χωρίς χειρουργείο με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Μία τέτοια είναι η τεχνική Barron/RBL ή αλλιώς απολίνωση με ελαστικους δακτυλίους. Πρόκειται για μία απλή διαδικασία, η οποία δε χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο και ολοκληρώνεται πολύ γρήγορα και ανώδυνα.

Χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό, τοποθετείται ένα λάστιχο στη βάση της κάθε αιμορροΐδας, με σκοπό να διακοπεί η παροχή αίματος σε αυτή. Μέσα στις επόμενες ημέρες η απολινωμένη αιμορροΐδα “μαραίνεται” και φεύγει στην κένωση, συνήθως χωρίς οι ασθενείς να το καταλάβουν. Το ενδεδειγμένο είναι να απολινώνονται 1-3 αιμορροϊδικοί όζοι σε κάθε συνεδρία, ενώ η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί περίπου 40 ημέρες μετά.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, η οποία διαρκεί περίπου 10 – 15 λεπτά, οι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι, αφού δεν απαιτείται νοσηλεία. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα είναι δυνατόν να επιστρέψουν στην εργασία τους και στις καθημερινές συνήθειές τους, εφόσον δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικές.